Nazaj na vse novice
Nasveti

Kako se lotiti priprav na dm tek za ženske?

Datum: 15. 11. 2023

Začetek teka zahteva postopno pripravo. Začnite z lahkimi teki in postopoma povečujte razdalje ter intenzivnost. Pomembno je tudi, da vključite raztezne vaje za preprečevanje morebitnih poškodb.

Pri uvajanju teka v vašo vadbeno rutino je ključno, da začnete postopoma, s čimer omogočite telesu, da se prilagodi povečanju fizične aktivnosti. Začnite s teki, ki so prilagojeni vaši trenutni kondiciji. Postopoma povečujte trajanje teka in razdalje ter ne hitite s prevelikimi izzivi. S tem pristopom boste zmanjšale tveganje za morebitne poškodbe, hkrati pa omogočile telesu, da se počasi krepi in prilagaja zahtevam teka.

Poleg teka je ključno vključiti tudi raztezne vaje v vašo pripravljalno rutino. Raztezanje izboljšuje prožnost mišic, zmanjšuje napetost in povečuje obseg gibanja, kar lahko prepreči morebitne poškodbe. Osredotočite se na raztezne vaje za spodnji del telesa, kot so stegenske mišice, meča in kvadriceps, pa tudi na zgornji del telesa, zlasti ramenske in hrbtne mišice. S tem celostnim pristopom k pripravi na tek boste zagotovile, da je vaše telo optimalno pripravljeno na izziv dm teka za ženske in da lahko uživate v teku brez nepotrebnih skrbi glede morebitnih poškodb.